JACK izolacione jakne

TDM predstavlja JACK izolacione jakne

Svima nam je poznata industrijska izolacija, čemu služi, kolika je debljina potrebna i šta se njom postiže. Izolacija je neophodna ne samo u industriji, već u svim segmentima društva gde god postoji potreba za smanjenjem toplotnih gubitaka. Klasična industrijska izolacija u obliku kamene vune i Al lima je u praksi najzastupljenija. Međutim, najveći problem kod izolacije je taj što ona nije namenjena za periodična skidanja i vraćanja kako bi se pregledala i servisirala oprema koja se u njoj nalazi. Svakim njenim skidanjem, prave muke nastaju prilikom vraćanja, pa se često dešava da ju je nemoguće ponovo montirati. Na žalost, većina korisnika se u takvim slučajevima odluči da je ne vrati i da oprema ostane neizolovana. Tada nastaje nepovratna šteta jer svaki neizolovani komad opreme stvara toplotne gubitke. Što mu je veća radna temperatura i površina, time su ti gubici veći. Oni se ne vide golim okom, ali svaka termalna kamera ih sa velikom preciznošću može detektovati i izmeriti. Šteta za preduzeće je prvenstveno u operativnim troškovima koji nastaju zbog povećane potrošnje energenta kako bi se namirili toplotni gubici. Sa druge strane šteta po društvo je u vidu povećane emisije CO2. Nužnost smanjenja emisije CO2 je svima razumljiva, jer nam za to nisu potrebni nikakvi instrumenti i jasno ih uočavamo kroz klimatske promene kojima smo svedoci.

Proizvod koji rešava ovaj problem zove se - JACK izolaciona jakna.

JACK izolaciona jakna je vrsta toplotne izolacije posebno dizajnirane za skidanje i vraćanje na opremu bez ikakvih uticaja na izolaciona svojstva, izgled ili funkcionalnost i to unutar jednog minuta bez upotrebe alata.

JACK izolacione jakne su izrađene šivenjem tehničkog platna otpornog na visoke temperature. Unutar dva sloja platna se ubacuje izolacioni materijal i zatvara šavom. Jakna se pripadajućim čičak trakama pričvršćuje na ventil ili drugi komad opreme, čime se postiže jednostavno, lako i brzo skidanje i ponovno vraćanje neograničen broj puta. JACK izolacione jakne su otporne na kiseline, baze i UV zrake, a životni vek im je isti kao i klasičnoj izolaciji.

U proizvodnji izolacionih jakni nema ograničenja u vidu dimenzija ili oblika opreme koja se izoluje, jer se uz standardni proizvodni program jakne rade i po narudžbini. Standardni proizvodni program obuhvata kataloške ventile i deli se u dve kategorije, zavisno od radne temperature: LT (low temperature) su jakne za radnu temperaturu do 250°C dok je HT (high temperature) izvedba za radne temperature do 550°C. Upotrebom odgovarajućih izolacionih materijala moguće je napraviti jakne za radne temperature do 800°C. Kako većinu industrijskih potreba pokrivaju jakne u LT izvedbi one su i najzastupljenije.

+
=

Tehničke karakteristike LT jakni:

  • spoljna i unutrašnja obloga: tehnička tkanina izrađena od borosilikatnih staklenih vlakana presvučena silikonskim premazom. Otporna na kontinuirano toplotno opterećenje do 250°C
  • punjenje (izolacioni materijal): staklena vuna debljine 50 - 100 mm, toplotne provodljivosti 0,035 W/mK za kontinuirano toplotno opterećenje do 250°C
  • šavovi: Kevlar konac otporan na visoke temperature.

JACK izolacionim jaknama se mogu izolovati:

  • svi tipovi ventila, odvajači kondenzata, filteri i ostala armatura
  • pumpe
  • cevovodi i delovi cevovoda
  • razmjenjivači toplote (svi tipovi i izvedbe)
  • vrata i poklopci na kotlovima, ložištima i ostaloj opremi

Primeri ugradnje